Седемнадесет нападения от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от

...
Седемнадесет нападения от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от
Коментари Харесай

От началото на септември: 70 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско

Седемнадесет набези от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от арония са регистрирани в област Смолян от началото на септември, съгласно данни от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян. От екоинспекцията са съставени протоколи за нанесените щети и стопаните на засегнатите обекти ще получат компенсации.
Седем от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно, а две от тях са в с. Глогино, община Баните. При един от случаите в с. Глогино мечката влезнала в нощните часове в обори в рамките на самото село, умъртвявайки пет овце, прецизират от кметството. Три от убитите овце са на кмета на Глогино Бинка Терзиева.   
Мечки основават проблеми за жителите на с. Арда от години, изяснява кметът Карамфилка Давидова. При последните офанзиви през август и септември са убити девет телета и овце. Местното население е в стрес от нападенията и хората не смеят да се движат сами в гората или да стигнат до парцелите си в покрайнините на Арда, прецизират от кметството. 
Жителите на Славейно също са обезпокоени от появяването на мечка с три дребни мечета в самото село, изяснява кметът Тодор Рудев. Мечка с три дребни мечета е нападнала преди дни животни в центъра на с. Славейно на към 20 метра от кметството.  
В пост в обществените мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разяснява през вчерашния ден казуса с мечките в региона на Габрово. Кметът на Габрово се притеснява, че рискът за нахлуване над човек става все по-голям, написа министърът. Според него броят на мечките нараства и скоро ще би трябвало да се предприеме нещо.
Във връзка със зачестилите сигнали за набези над селскостопанско имущество, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян напомня, че при определяне на вреда, притежателите следва да подадат сигнал или тъжба към горското или ловно стопанство, на чиято територия е записано нападението.  
Като превантивни ограничения за недопускане на набези от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията поучава пашата да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР